Mål over middel

Vi mennesker er af natur meget gode til at sætte os et mål også skynde os derhen. Tænk bare på hvor mange konkurrencer vi bliver flasket op med i f.eks. skolen. eller tænk på strofen “den der kommer aller sidst, skal i den sorte gryde” i en kendt børnesang.

Overdrivelse fremmer forståelsen, siger man, så her vil jeg give nogle eksempler sat lidt på en spids. Man kan møde mennesker der har spændt en hest for vogn uden ordentlig forberedelse, med katastrofale følger. Nogen der læsser hesten i trailer, samme dag som de skal køre afsted, 3 timer og en slåskamp senere kom den op, med en kost i røven. Dressurheste, der mest ligner en dresseret abe, end en hest i balance og harmoni osv. osv.

For at bygge en relation til hesten og i alt hvad vi laver med den, skal vi altså sætte farten gevaldigt ned og lære at blive forelsket i processen. Stabler man f.eks strandsten og lægger de små sten nederst, ja så vælter de. Ligesom hvis man ikke har udviklet en god basis at gå videre fra. F.eks kan hesten lære at stå på en palle inden den overhovedet kommer i nærheden af en trailerrampe. Man er i gang med at bygge en basis til trailerlæsning, man kan gå videre med.

For at få et overblik over hvor man er i sin process, kan man lave en Shaping-trappe og sætte en realistisk tidsramme på, alt efter hvordan hesten responderer. Det er en rigtigt fin måde at få overblik på og giver bedre tid og øvelse til de forskellige trin.

Her er et eksempel på en trappe lavet til to føl der skulle lære at blive trukket med.