Om at knytte bånd

Når vi anskaffer hest, har vi som regel en ide med det, en drøm. Virkeligheden lever ikke altid helt op til den drøm, måske derfor det har været på mode at knytte bånd med hesten. Forsøget på at realisere et venskab med hesten, har haft forskellige afskygninger og HMS indgår helt selvfølgeligt ind i den ide. Nok kan det styrke selvværdet hos mennesket at kunne lave fancy manøvrer med hesten, men nogle gange så er hesten egentlig ikke med, når det kommer til stykket. Vi kan lokkes til at tro at vi har et venskab for livet, fordi hesten følger efter os på grund af en teknik eller at den er glad for det vi laver med den, fordi vi egentlig ikke har lært at aflæse hesten…endnu.

I HMS er relationen det mest betydningsfulde og den kan man ikke snyde med en teknik eller en godbid. Et venskab må dyrkes og plejes, så det kan vokse sig stort og stærkt. Det kender vi jo godt fra os selv og sådan er det også med dyrene.

Helt fra min barndom, har denne klassiske fortælling fulgt mig, om hvordan man knytter bånd og skaber et venskab. Svært at udtrykke det bedre selv. Resten af bogen kan også varmt anbefales.

Ræven
Da var det ræven dukkede op.
-Goddag, sagde ræven.
-Goddag, svarede den lille prins  høfligt og vendte sig om, men han kunne   ikke se nogen.
-Jeg er her, sagde stemmen, under æbletræet.
-Hvem er du? spurgte den lille prins, du ser på pæn ud …
-Jeg er en ræv, sagde ræven.
-Vil du ikke lege med mig? spurgte den lille prins. Jeg er så ked af det.
-Jeg kan ikke lege med dig, sagde ræven, jeg er ikke gjort tam.
-Åh, så må du undskylde, sagde den lille prins. Men da han havde tænkt sig lidt om, tilføjede han:
-Hvad er det at blive gjort tam?
-Du stammer nok ikke herfra, sagde ræven. hvad søger du egentlig?
-Jeg søger mennesker, svarede den lille prins. Men hvad betyder “gøre tam”?
-Mennesker har bøsser, sagde ræven, og de går på jagt. Det er meget generende! De opdrætter også høns. Det er det eneste interessante ved dem. Leder du også efter høns?
-Nej, sagde den lille prins, jeg leder efter venner. Hvad betyder “gøre tam”?
-Noget man i alt for høj grad har glemt. Det betyder at knytte bånd.
-Knytte bånd?
-Ja vist, sagde ræven. Endnu betyder du ikke andet for mig end en lille dreng, mage til hundrede tusinde andre små drenge. Jeg har ikke brug for dig, og du har heller ikke brug for mig. for dig er jeg bare en ræv mage til hundrede tusinde andre ræve. men hvis du gør mig tam, så vil vi få brug for hinanden. Så bliver du den eneste i verden for mig, og jeg bliver den eneste i verden for dig.
– Åh, vil du ikke godt…vil du ikke nok gøre mig tam? sagde den.
– Jeg vil gerne, sagde den lille prins, men jeg har ikke megen tid. Jeg skal have fundet venner, og der er så meget, jeg skal lære at kende.
– Man lærer kun det at kende, som man gør tamt, sagde ræven. Menneskene har ikke mere tid til at lære noget at kende. De køber alting færdigt hos de handlende. Men der findes ingen butikker, hvor man handler med venner. Menneskene har ikke mere nogen venner. Hvis du ønsker en ven, så gør mig tam.
– Hvordan bærer man sig ad? spurgte den lille prins.
– Man skal være tålmodig, svarede ræven. Først skal du sætte dig et stykke fra mig, således, i græsset. Jeg skæver til dig, og du siger ingenting. Ordene er misforståelsens kilde. Men for hver dag ville du kunne rykke lidt nærmere…

-Nu begynder jeg at forstå, sagde den lille prins. Der er en blomst … den har vist gjort mig tam …
-Det er muligt, sagde ræven. På Jorden kan man komme ud for lidt af hvert …
-Jamen det var skam ikke på Jorden, sagde den lille prins. Det så ud, som om rævens nysgerrighed var blevet vakt.
-Var det på en anden planet!
-Ja.
-Var der nogen jægere på den planet?
-Nej.
-Det var højst interessant. Og høns?
-Nej.
-Intet er fuldkomment, sukkede ræven. Men ræven forfulgte sin tanke fra før.
-Mit liv er ensformigt. Jeg jager høns, og menneskene jager mig. Alle høns ligner hinanden, og alle mennesker ligner hinanden. Og derfor keder jeg mig lidt. Men hvis du ville gøre mig tam, ville der komme solskin i mit liv.
 
 Så gjorde den lille prins da ræven tam, og da afrejsens stund nærmede sig, sagde ræven:
-Åh, hvor vil jeg komme til at græde.
-Det er din egen skyld, sagde den lille prins. Det er ikke, fordi jeg er skadefro, men du har selv ønsket, at jeg skulle gøre dig tam …
-Ja, naturligvis, sagde ræven.
-Men du vil komme til at græde, sagde den lille prins.
-Naturligvis, sagde ræven.
-Jamen, så har du ikke fået noget ud af det!
-Jo, det har jeg sagde ræven. Takket være kornets farve
 Derefter tilføjede han:
-Gå hen og se på roserne igen, og du vil forstå, at din er den eneste i verden. Kom så tilbage og sig farvel, og jeg skal som afskedsgave betro dig en hemmelighed.

Den lille prins gik hen og så på roserne.
-I ligner slet ikke min rose, I er slet ingenting endnu, sagde han til dem. Ingen har gjort jer tamme, og I har ikke gjort nogen tamme. I er ligesom ræven var. Den var bare en ræv ligesom hundrede tusinde andre ræve. Men jeg gjorde den til min ven, og nu er den den eneste ræv i verden.
 Og roserne blev helt flove.
-I er smukke, men tomme, vedblev han. Man går ikke i døden for jer. En almindelig forbipasserende vil nok tro, at min rose er ligesom I. Den alene er mere betydningsfuld end jer alle sammen, fordi det er den, jeg har vandet.

Den lille prins gik tilbage til ræven:
-Farvel, sagde han.
-Farvel sagde ræven, og nu skal jeg betro dig min hemmelighed. Den er ganske ligetil:
-Kun med hjertet kan man rigtigt se. Det væsentlige er usynligt for øjet.
-Det væsentlige er usynligt for øjet, gentog den lille prins for bedre at huske det.
-Det er den tid du har spildt  på din rose, der gør den så betydningsfuld.
-Det er den tid jeg har spildt på min rose…. gentog den lille prins for bedre at huske det.
-Men menneskene har glemt denne sandhed, sagde ræven. Men du må aldrig glemme den. Du har for evigt ansvaret for det, du har gjort tam.
-Jeg har ansvaret for min rose, gentog den lille prins for bedre at huske.

Antoine de Saint-Exupéry, Den lille Prins (1943)