Føling (Feel)

At have føling (Feel på engelsk) i sine hænder er et meget vigtigt aspekt i horsemanship, men det handler ikke kun om berøring i fysisk forstand men også om vores mentale tilstand. Om den måde vi går til tingene på og vores intention med det.

Vi kender nok alle det med at hilse på andre med et håndtryk, hvor ens hånd er ved at blive mast i stykker eller den helt omvendte “en død fisk”. Ingen af dem er særligt behagelige. Håndtrykket kan afsløre rigtigt meget i relationen til den vi hilser på. Hvordan vil du helst blive mødt?

I håndtrykket ligger der både en hilsen, en intention, et øjeblik hvor man lige fornemmer lidt for hinanden. Et behageligt håndtryk efterfulgt af en smil og en venlig intention, inviterer til mere konversation.

Vi kender nok alle situationer hvor hesten har reageret på vores tanke, vores intention om noget. F.eks når hesten skifter gangart lige når vi havde tænkt det eller når vi vil fange den på folden og den holder sig i behørig afstand og går den anden vej.

Når vi lærer hesten noget, ja kommunikerer med den, kan vi bruge føling. Vi kan f.eks sende en fornemmelse ud i rebet (med et HMS reb altså, almindelige træktov har ikke den samme evne) og med en venlig intention spørge hesten om at gøre noget, når hesten så har forstået ideen, og følger vores forslag, kan vi rose den.