Wilda’s trailertræning

I det følgende oplæg vil jeg fortælle om Wilda’s trailertræning, i samarbejde med Wilda’s ejer, for at man kan se processen i træningen.

August 2014

DAG 1

Wilda er en svensk varmblods hoppe lige kommet til vores stald, desværre har ejeren haft mange problemer med at få transporteret hende fra Sverige til Danmark.
Nu giver ejer og jeg Wilda en chance for at restituere sig og starte forfra med traileren. Kan kun sige efter dagens træning at min fornemmelse siger mig at hun er dybt traumatiseret da hun ikke kan sætte hoven ovenpå en palle. Kan ikke bevæge sine ben. Hun fryser og forsvinder helt mentalt og står og gemmer sig som en struds med tomme øjne.

Jeg vil dele Wildas trailerhistorie efterhånden som vi skrider frem. På stående fod (hov) er der langt til at vi overhovedet skal foran trailer.

 

DAG 2

Idag har vi øvet forhindringer som i går og det gik over alt forventning og ejer er meget stolt af hende. Blot er pallen en af de sværeste udfordringer for Wilda for hun stivner simpelt hen foran den og forsvinder mentalt. det vil sige at hun ikke kan forventes at blive læsset endnu. Hvis hun ikke kan klare en palle hvordan vil hun så klare rampen?

I går sluttede vi af med at Wilda lige var henne at røre kanten af pallen med den ene forhov. Idag sluttede vi af med at hun lige kunne stå på pallen med et ben og tøvende blive over den et sekund. Alt i alt en rigtig god dag.

 

DAG 3

I dag har jeg valgt at vi lige går et skridt tilbage fra sidst og får noget basis kommunikation helt på plads + øvet nogle tillidsøvelser. Wilda viser sig fra sin mere naturlige sindstilstand nemlig at hun er meget nysgerrig og madglad. To basis ting der er helt suveræne at arbejde med.

DAG 4

I dag har jeg taget over i træningen af Wilda for at fremskynde processen lidt. Det er vigtigt at grundarbejdet sidder på plads inden vi begynder at læsse hende og at hendes tillid er opbygget på ny. Wilda har været mentalt til stede under hele træningssessionen Så absolut et stort fremskidt. Vi mangler stadig noget grundarbejde og at øve sidelæns. Heste trækker ofte uden til siden for at undgå at blive læsset men hvis man har installeret sidelæns kan man spørge dem om at rykke tilbage lige for rampen. Vi sluttede af med klikkertræning foran pallen, men Wilda har endnu ikke lært at godbidder svarer til en belønning for noget og ikke bare er et tag selv bord…

DAG 5

I dag har vi bare repeteret fra sidste uge og lavet nogle ekstra øvelser f.eks 8 tal rundt om to tønder og sidelæns.

Nu sidder du måske og undrer dig over hvorfor i alverden vi ikke bare er gået i gang med at læsse forlængst. Svaret er meget enkelt, Wilda var stærkt traumatiseret efter et 6 timers læsningsforsøg med bedøvelse, der ikke fik hende i trailer og efterfølgende 2 en halv times læsningsforsøg i en lastbil, hvor hun til sidst kom op. Jeg synes at det er at gøre Wilda en bjørnetjeneste at læsse hende med det samme. Jeg vil derfor først sørge for at jeg har kommunikation med hende fra jorden, at hun kan stole på os og på den måde vinde hendes tillid også selvom øvelserne er lidt svære. Det ligger i forberedelsen at få en god læsning og man kan ligeså godt give hesten den tjeneste. 

I dag sluttede vi af med en rolig, nysgerrig og afslappet hest, med to ben på pallen.

DAG 6

I dag har vi taget det mest væsentlige skridt og gået i gang med traileren. Wilda havde lidt modstand så som at stejle og forsøg på at stikke af, men da hun forstod opgaven, og vi ikke pressede hende over evne, blev hun rolig, afslappet og frem for alt nysgerrig. Vi sluttede af med et godt svar i dag hvor Wilda stod lige rettet med begge forben på rampen og hovedet inde i traileren. Pallen klarer hun nu med alle fire ben.

DAG 7

Brugte en halv time på at træne Wilda på rampen i dag og ti minutter på læsning, hvorefter hun går hele vejen ind i traileren. Men men vi er ikke færdige endnu, vi skal stadig arbejde på hendes fortrolighed med traileren og at hun ikke skal vende sig rundt inde i traileren men lære at bakke ud.

DAG 8

I dag har vi kun set meget få fremskridt, men de var der. Lidt tættere på trailer og meget bedre på rampen. Jeg lod ejer overtage læsningen og guidede dem. Wilda havde nogle udskejelser da hun er i brunst så vi stoppede tidligt og har besluttet os for at vente med mere læsningstræning til brunsten er ovre.

DAG 9

Målet var at få Wilda i trailer så hun kunne fodres derinde, det er nu lykkedes! Ejeren, Lisa kan nu selv læsse hende og fortsætte med den videre træning, for selvfølgelig mangler der at blive trænet længere tid i traileren, at lukke bagbom, rampe og ikke mindst køretur.

Det skal lige nævnes at Wilda har været en udfordring at læsse og at hun er en undtagelse. Mange heste kræver slet ikke så lang tid, men da Wilda havde en del dårlige traileroplevelser har vi taget meget små skridt.

 

December 2014

Kan i huske Wilda? I dag flytter hun stald fra Hillerød til Humlebæk. Ejer skal have stor ros for at ride hende den lange vej i stedet for at smide hende i traileren. Wilda har endnu ikke fået trænet at lukke bagbom og rampe, så det vil være usikkert at køre med hende. Wilda er sådan en hest der skal blive kørt med for første gang et par meter også få lov til at komme ud igen. Træning der kræver tid og tålmodighed. Så thumbs up for at ejer tager vare på Wilda’s træningsprocess og gensidige tillid.